Muistojen Vehmassalmi. Kesä 2009

 

1950-luvun lopulta lähtien maamme estradeja kiertänyt Kai Lind saapuu lauantaina 18.7. viihdyttämään Vehmassalmen nostalgiatanssivieraita yhdessä vaimonsa Arja Tuomarilan kanssa. Esiintyminen on sikäli poikkeuksellisen juhlava, että se on Arja Tuomarilan syntymäpäivä.

Ei Vehmassalmen lava mitään poikkeuksellisia tunnevärähtelyjä synnytä. Se oli yksi suosikkilava muiden joukossa, tunnustuvat Lind ja Tuomarila.

Kai Lindin muusikonura alkoi rumpalina Leo Lindblomin jazz-orkesterissa 1950-luvun lopulla. Rumpalin tehtävät kornetinsoittoonkin perehtynyt nuorukainen vaihtoi pian laulajantehtäviin, ja suomalaisen viihdetaivaan kiintotähti oli syntynyt.

Ensimmäisen äänitteensä, Kuusitoista vain, Kai Lind julkaisi 1960.

Siihen aikaan tähtiä syntyi tuntuvasti pitemmän kaavan mukaan kuin tänä päivänä. Nyt se on puhdasta bisnestä. Levy-yhtiöt ja media etsivät ja tekevät nuoria tähtiä, joiden levyt myyvät kultaa jo ennen ilmestymistä.

Lind myöntää, että levy-yhtiö ei voi olla hyväntekeväisyyslaitos. Samalla hän pahoittelee, että pesuveden mukana menee hyviä laulajia, joilta saattaa puuttua jokin ei laulutaitoon liittyvä ominaisuus.

Nyt vannotaan idolsien ja tangomarkkinoiden nimeen. Sopii kysyä, kannattaako niitä järjestää ihan joka vuosi. Mutta se on nuorempien murhe. Minulle tämä on harrastus, jota ei ole pakko tehdä. Sen verran laulan, että ääni pysyy kunnossa.

Kai Lindillä on pitkä diskografia, ja sellaiset hitit kuin Billy Boy, Annamaija, Putti,putti ja Painu pois Jack ovat tuttuja kaikille 60-luvun nuorille. Ennen muuta hänet tunnetaan maineikkaan ja vieläkin keikkailevan lauluyhtye Four Catsin jäsenenä.

Mukana suomalaisessa tv-musiikkiviihteessä Lind on ollut mukana alusta aina näihin päiviin asti.

Jos on maailma muuttunut esiintymislavan takana, on se muuttunut myös sen edessä.Lavakulttuuri oli 1960-luvulla voimissaan, nyt eletään nostalgian aikaa.

Nyt toimivan lavabisneksen käynnistäminen vaatii A-oikeudet ja valtaisanparkkipaikan. Sitten 1950-luvun on Suomen kansa myös sekoittunut. Ei kuule enää elävää murretta, eikä vaatteista erota, missä päin maata ollaan.

Melodia tahtoo Lindin mukaan aika ajoin hävitä suomalaisesta viihdemusiikista. Tätä epäkohtaa hän pyrkii yhtyeineen korjaamaan Vehmassalmen lavalla lauantaina 18.7 kello 20 alkavissa Nostalgiatansseissa.

Melodisuutta lupaa esiin tuoda myös aviopuoliso Arja Tuomarila, maamme ensimmäinen bossanovalaulaja Luvassa on siten ikivihreitä, meneviä, melodisia ja tanssittavia kappaleita. ”Rehellisiä tanssikappaleita”, sanoo Arja Tuomarila.

Ensimmäisen bossanovan, Eso beson levytin 1962. Minulla on kirkas ääni, joka on pysynyt kunnossa. Osaan sen, minkä olen aina osannut.

Tv-kuuluttajana työskennellyt Arja Tuomarila tuli tunnetuksi laulavana lentoemäntänä, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle aviopuolisonsa pyynnöstä viime marraskuussa. Lavakeikkoja tarmokkaana ja iloisena tunnettu Tuomarila tekee edelleen aika ajoin.

Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Meillä tuo sananlasku on kuitenkin mennyt täysin päinvastoin, viittaa Tuomarila aviopuolisonsa Kai Lindin kuuluisaksi tulleeseen ja usein hyödynnettyyn erinomaiseen vihellystaitoon.

 

 

Neukkumasinistit ry:n

vanha autokalusto

esillä Nostalgiaillassa

18.07. oli Arja Tuomarilan syntymä-päivä. Lahjaksi luovutettiin kuva vuodelta 1963

Nostalgiaillan 60-luvun kitarasoundista vastasi

rautaiseen tyyliin Suave Twisters

Kai Lind ja Arja Tuomarila

60-luvun Megatähdet Nostalgiaillassa

 

Teksti: Harri Suomalainen