Vehmassalmi vei nuoren tytön sydämen                                        1

Liisa Jalava-Peltonen

 

Me suuret ikäluokat vartuimme lapsista nuoriksi 50- ja 60-luvuilla. Vehmaalla vietetystä lapsuutta leimasi suuri nälkä nähdä ja kuulla, tehdä, kokea ja oppia. Harrastusmahdollisuuksia ei nykymielessä ollut, elleivät Vehmaan Kiisto tai Veto pystyneet houkuttelemaan urheilun pariin. Martin Sorvolan hoitama kirkonmäen kirjasto oli pitkän pyörämatkan takana, ja epämukavalta tuntui kun Sorvola syynäsi pikkutytön lainaamaa Polvan teosta ja luki kulmiaan kohotellen selkämyksestä nimen 'Etsin miestä itselleni'.

 

Radio oli "aina auki". Muistattehan iltapäivisin tiskivuoron aikaan kaikuneet "Kotka Rankki ohutta yläpilveä, alavilla mailla hallanvaara", arvopaperikurssit ja muut tiedotukset -- eikö vieläkin niitä kuullessa olo rauhoitu viisi-kuusikymmenluvun kesäiseksi!

Siinä vaiheessa radion ohjelmista oli kuitenkin jo iso osa musiikkia. Sävelradio aloitti vuonna 1963, ja televisiostakin nähtiin jo Nuorten tanssihetkeä, Levyraatia ja muuta kiinnostava. Siispä nuoren naisen koko into, tarmo ja kaipaus keskittyivät näihin uusiin ilmiöihin: pop-musiikkiin, rautalankaorkestereihin, nuorisolehtiin ja muotitansseihin. Kuka ties näin olisi käynyt, vaikka miten paljon hyvänsä olisi ollut kohottavia virikkeitä tarjolla.

 

Eipä siinä sitten paljon tarvittu, että Rautilaan noussut uusi tanssipaviljonki vei nuoren tytön sydämen mennessään; Vehmaan Kiisto ja Taivassalon Tahti avasivat näet juuri parahiksi vuonna -63 Vehmassalmen rannalle komean tanssipaviljongin, joka sitten toi paljon iloa koko maakunnan nuorille ihmisille ja poisti kesäviikonloppujen ajanvieteongelmat.

Paljon mainostetut avajaiset pidettiin juhannusaattona. Nelitoistavuotiaan muistikuviin ovat jääneet suuret ihmismassat, valtavasti linja-autoja, metsäinen ympäristö, salmen välke ja suomalainen kesäjuhlatunnelma. Naapurin tytön kanssa istuttiin salmeen viettävässä mäessä kuusen juurella ja seurattiin menoa ympärillä. Sisälle ei paljon uskaltauduttu - olisi saattanut joutua tanssimaan! Ohjelma esitettiin alhaalla salmen rannassa sijainneella lavalla.

 

Seuraavana kesänä uskaltauduinkin paikalle jo useammin - aina rahavarojen salliessa. Ensimmäiset haparoivat tanssiaskelet jouduttiin siis ottamaan, ja syksyyn mennessä oltiin jo aika tekijöitä. Laskettiin, moniko haki, jännitettiin että pyytäköhän tuo toista tahtia, mietittiin, miten päästään karkuun ei-mieluisia "örk-örkejä" (tyttöjen kanssa oli kehitelty käsite irk-irk-kundi, mikä tarkoitti "ihan ehdottoman ihanaa tyyppiä" - örk-örkit eivät sitten olleet niin mieluisia). Viikolla kuvailtiin päiväkirjassa tarkkaan hakijat; niin mieluisat kuin vähemmän huomiota herättäneet. Irk-irkeillä oli tietysti pitkähkö tukka, ehkä mokkanahkatakki tai viitta tai Rukan sadetakki (auringossakin!), Ja kengät, ne olivat tärkeät! Jos tanssikavaljeeri vielä silloin piti rippikenkiään, mitään mahdollisuuksia ei hänelle suotu: samettikengät hyväksyttiin, samoin tennarit ja mokkasiinit. Eri asia oli, että itse, hylättyämme tanssileningit ja korkokengät, pukeuduimme iänikuisiin farkkuihin ja tennareihin.

.

Vinkkilästä tanssiväkeä kuljetti Simolan Erkki linja-autollaan. Usein päätös tansseihin lähdöstä tehtiin vasta auton seistessä lähtövalmiina Ristentorppa-baarin edessä ja kova oli markkojen laskeminen, että saatiin sekä matka- että tanssilippu ostetuksi. Ja yöllä sitten tanssien loputtua kiivettiin samaan bussiin, joskus sydän pamppaillen ja pää sekaisin jonkun nuoren pojan takia, joskus väsyneenä ja pettyneenä, kun "siellä ei ollut ketään" tai "oli niin pälliä porukkaa". Tien varresta käveltiin hiljalleen kotiin kesäisen yön tuoksuessa ympärillä. Kiviliikkeestä kuului tuttu humina, yksinäisen mopon pärinä kaikui Kiikoisten tiellä, kaikissa taloissa nukuttiin, vain aurinko oli heräämässä yöpuultaan…nämäkin tunnelmat kuuluvat Vehmassalmi-muistoihin.

 

Monia ihailun kohteita vieraili 60-luvun vuosina Rautilan lavalla: Danny ja d'Islanders, Johnny & ja Sounds, Ernos, Roosters, Beatmakers, Topmost, Blues Section, Renegades, Spotnicks, Jan Rohde, Matthews jne. Perinteistä iskelmää ja tangoa soittaneet yhtyeet ja laulajat eivät yhtä paljon kiinnostaneet, vaikka tunnustettiin heidänkin arvonsa jo loppuillasta, kun tuli aika tanssia lähekkäin. Olavi Virta, Eino Grön, Reijo Taipale, Veikko Tuomi, Markus Allan, Jorma Lyytinen, Johnny Forsell, Henry Theel, Teijo Joutsela Humppaveikkoineen, Paula Koivuniemi, Marion Rung, Katri-Helena, Seija Simola, Juhani Markola, Kai Hyttinen, Markku Aro - he kaikki vierailivat Vehmassalmella, monet useasti. Olavi Virran lisäksi on mieleen jäänyt monta muuta legendaarista esiintyjää kuten Tauno Palo, Tapio Rautavaara, Reino Helismaa, Irvin Goodman ja Spede Pasanen.

 

Vaikka rautalankaorkestereiksi kutsutut kokoonpanot olivatkin mielenkiintomme kohteina, niin vieläkin tyypillisin mielikuvani Vehmassalmesta on, kun tyttöjen kanssa kuljemme poikki laajan tanssilattian ennen tanssien alkua ja kaiuttimista soi "aavan meren tuolla puolen" tai "tango merellä " - ehkäpä nämä suomalaiset tangot tavoittivat parhaiten oman, vielä määrittelemättömän kaipuumme: odotimme iltaa, odotimme elämää....

 

Päiväkirjat kertovat

 

Seuraavassa päiväkirjamerkintöjäni noilta vuosilta, koska olin nostalgiahuumassani ne sähköiseen muotoon tallentanut. Ihan kaikkea ei sentään kerrota, esim. nimet on muutettu nimikirjaimiksi

Päiväkirjakoosteen on muokannut Timo Uuttu

 

Vuosi 1963

 

20.6. -63

Nyt on tuollaista “puolipilvistä”. Tänään lentokone pudotteli lentolehtisiä. Ne olivat “Vehmassalmen suurjuhannusjuhla” mainoksia. Huomenna on sitten juhannusaattokin, toivotaan kauniita ilmoja.

 

22.6. -63

Joo. Siellä sitten oltiin Kaan kanssa. Me menimme T:n ja E:n autossa, he kun menivät huvilalleen. Tulimme Simolan Erkin autossa klo ½ 5. Viideltä mä vasta olin kotona. Me istuimme melkein koko? ajan Kaan kanssa erään kuusen juurella ja katseltiin ihmisiä. Iskettiin myös miehiä.  Kaks pojua haki tupakka-askejaan, jotka he olivat piilottaneet jonnekin puskaan. He antoivat meille karamellipussin (voitoffee) ja tarjosivat karamellejä. Vähän aikaa ne oli ja sitten ne häipyi. Ikävä. Ei M.L:kään ollut siellä, tai voisi olla, emmä nähnyt. H M oli siellä miehensä kanssa. Tai juhannusjuhlilla hän sen kai kohtasi. S:kin pääsee ripiltä tänään. Ne pojat, jotka tarjos karamellejä ja antoi karupussin, lauloivat “Camain lets twist again…”. Emmä tiedä, kuinka tuo skriivataan. E oli kai sen E.N:n  kanssa, emmä kyllä nähnyt, luulen vaan.

 

30.6. -63

Tänään on Vehmassalmen paviljongilla tanssit (eilen oli myös). Siellä laulaa Matti Heinivaho.

 

13.7. -63

Tänään on keskikesän keikaus Vehmassalmella. Me oltiin sinne jo menossa, nimittäin linja-autolla kun ruvettiin puhelemaan, ett kannattaako yleensä mennä sinne. Matkaan edestakaisin olisi mennyt 1:60 ja lippuun 3 mk. Niinpä me olimme vain Vinkkilässä ja baarissa, Ristentorpassa. Soitimme 5 levyä: “Tuntematon armas, Reijo Taipale; Leirinuotiolla (hieno) Olavi Virta; We say yeah, Cliff Richard; It will be me??, Cliff Richard; joku Paul Ankan levy. S M oli siellä , juovuksissa tietenkin. Hän osti meille 0,3 litran jäätelöpakkauksen ja käski meidän syödä porukkaan.  Ja me söimme. Ja hyvää se oli, olihan se Valion!! E on nyt Rautilassa.

 

14.7. -63

E on nyt tansseissa Vehmassalmella. Siellä on Johnny Forsell laulamassa.

 

17.7. -63

E on taas tansseissa Vehmassalmella. Olin L:lla katsomassa ottelua Pohjola-Balkan. Pohjola voitti 94:llä pisteellä. Pentti Nikula voitti seiväshypyn tuloksella 485. Suomalaisille tuli kolmoisvoitto siinä lajissa, sillä Nyström ja Laitinen olivat seuraavat. Nikulan seiväs katkesi, kun hän yritti 495:stä.

 

27.7. -63

E on Vehmassalmella. Siellä on Olavi Virta.

 

28.7. -63

E on Vehmassalmella. Siellä on Amar-säärikilpailu kai. Me olimme koko illan K:n ja M:n kanssa Impin kioskilla ja “keskustelimme”. Tullessa olimme tien reunassa vadelmia poimimassa.

 

3.8. -63

Tänään olen leikannut filmitähtien kuvia melkein koko päivän. K sai tänään Anthony Perkinsiltä hienon kuvan. Se oli aika iso. Minäkin kirjoitin tänään Sophia Lorenille ja Elizabeth Taylorille ja pyysin kuvaa.  E on Vehmassalmella, kuten aina.

 

17.8. -63

Opettelin tänään ajamaan mopoa. En tosin uskaltanut ajaa sitä niin, että moottori kävi. mutta opettelin ensin pysymään edes pystyssä sen kanssa. Ajelin pitkin Kuoharinkatua sitä polkemalla! Vinha näky!! E on tietenkin Vehmassalmella. Siellä on Jorma Lyytinen laulamassa sekä se ruotsalainen 11-vuotias tyttö, joka voitti iskelmälaulukilpailun.

 

28.9. -63

E on Vehmassalmella, siellä kun on päättäjäiset. Laulavat Arja Tuomarila ja Dario Campeotto. Tanssivat kahteen saakka. Olin illalla R:n kanssa Lr:la katsomassa Lauantailekkeriä. S:kin meni Vehmassalmelle.

 

Vuosi 1964

 

2.2. -64

Tänään Eero Mäntyranta voitti toisen kultamitalinsa 15 km:n hiihdossa! Olin L:rannalla jännää kilpailua katsomassa. Norjan Harald Grönningen oli II, Sixten Jernberg III, Väinö Huhtala IV.

Tänään päivällä olisi ollut Vehmassalmella monotanssit.

 

30.4. -64

Tänään on sitten vapunaatto ja Vehmassalmella avajaiset ja Olavi Virta (kolme kovaa veetä).  Olimme S:n kanssa vähän aikaa V:lässä, mutta sitten alkoi sataa aika rutkasti ja me lähdimme kotiin. Minä istuin R:n ilmapallon päälle ja se pamahti. Valitan!

Kyllä nyt on sitten ihana vappuilma! Sataa ja on kylmää. Hui!!

 

6.5. -64

Tänään on helatorstain aatto. E on Vs:lla (Vehmassalmi, että ensi kerralla tiedät). Siellä on Johnny Forssel. Mä taidan mennä nukkumaan tai lukemaan jotain kirjaa.

 

15.6. -64

Tulipa täytettyä taas vuosia, nyt niitä on 15. Niin ne vuodet kuluvat aivan huomaamatta. Sain Äidiltä suklaalevyn, valokuva-albumin ja liimaa. Olen liimannut kuvia siihen tänään. M:lta sain markan ja kukkia. E antoi 2 mk.

 

19.6. -64 perjantai, juhannusaatto

Kaa ei ollut juhannusjuhlilla, hän kun pääsi ripiltä.

No niin, ne juhlat. Olen monta päivää jälkeen harmitellut ja harmittelen vieläkin niitä. Olisi taas pitänyt tehdä kaikki eri lailla kuin mitä tein. Voi…!!!

Oli siellä aika hyvä ohjelma. En ollut L:n kanssa, hänellä kun oli K M, enkä viitsinyt heitä häiritä. Meillä oli aina silloin tällöin treffit heidän kanssaan. Minä en kyllä olisi kehdannut kävellä siellä yksin. Olinkin myös A E:n kanssa. Ei me saatu iskettyä mitään hienoa miestä. Ja sitt mua kenuttaa kun en mennyt sisälle tanssimaan.

Mutta tuleehan niitä uusia juhlia. Olimme kotona n. klo 5 aamulla. Tullessa alkoi sataa, vaikka kaunis ilma oli koko ajan ollut. Me istuimme siellä V-salmella jonkun L P:n taxissakin. Se on kai K:n joku tuttu. Lokalasta kai. Ihmiset vähän kattoivat kun muutamat istuu taxissa vaan. Näin muuten L:n M-L:nkin, joka on ollut meidän luokassa ekaluokalla. En olisi tuntenut, mutta hän huusi "L" ja mä katoin kauan, ennen kuin tunsin.

 

11.7. -64

Nyt on kyllä jo sunnuntai, mutta enhän minä ole ehtinyt kirjoittaa. Oli näet Keskikesän keikaus Vehmassalmella! Ohjelmassa Ismo Kallio, Rauno Lehtisen ork, Ritva Mustonen, Heikki Laurila, Lasse Tuusa (Haw. kitara), Mauno Kuusisto. Ismo Kallio oli suloinen. Hän toimi kuuluttajana ja lauloi ja kertoi juttuja (mm. Esteristä, Kallesta, Maija- lapset, Liisa + Osku:sta). Kun se lauloi "Kotikadullasi" My Fair Ladystä, lauloin minä sitä myös ja se huomasi sen  ja nauroi. Sitten se katsoi vallan meitä ja nauroi.  Tietty noin muuten vaan. Sehän on naimisissa ja on muksuja ym. Kyllä se oli sitten suloinen. Lasse Mårtensoninkin olisi pitänyt olla siellä mutta ei se tullutkaan, eikä ollut mitään ilmoittanutkaan. Mutt ei se sitt enää kenuttanut, Ismo oli sitä lususempi.

 

Ohjelma loppui klo 23 ja sitten alkoi tanssi. Minäkin uskaltauduin sisälle siinä klo 24 paikkeilla. Kaa ja T eivät olleet minun kanssani, ne kun eivät tulleet sisälle. M:kaan ei tullut sisälle ensin. Menin S:n S:n kanssa. Joo, ja olin mä tanssimassakin. Ensin haki semmoinen poitsu (ei erik.). Se ei puhunut sanaakaan koko aikana. Sitten tuli pieni poitsu, mutta musiikki loppui juuri. Me jäätiin siihen sitten odottamaan. Mä pelkäsin, että jos se seuraava on joku kamala twist tms, mutta se oli - letkajenkka! Se puhelikin jotain, mutta eihän siinä kovassa letkan menossa paljon mitään tule puhuttua. Sitten haki kai S:kin, en minä kyllä sitä tuntenut, mutta E sanoi. Se kun kuulemma aina häntä hakee ja hän juoksee edellä. Se meni hiljaa ja sen kanssa oli hyvä tanssija, ei tarvinnut pelätä sotkeutuvansa. Joo, sitten haki vielä eräs poika tangoon. Se oli villi. Ja, sitten tulikin toinen bossanova! Ja mentiin sitten sitäkin, vaikkei oikein tietenkään. Myöhemmin mä näin siellä M:n ja T:n. Niillä oli molemmilla miehet, jotka saattoivat ne linja-autollekin. Ja ne jopa tanssivat!!!! Lähdimme sieltä 1/2 3:lta ja olimme kotona 1/2 4:ltä. En nukkunut viime yönä kuin n. 5 tuntia, en sitäkään. Rahat meni: Lippu 3,- Tanssilippu 2:50 Matkat 1:40 + vaatesäil. -:30.

Yhteensä 7:20

Aika kallista. Mutta tämä olikin poikkeustapaus, keikaus, ei tavalliset tanssit niin paljon maksa, onkohan 3:50? Se on sitten 3:50 + 1,40=4,90. Viidellä markalla selkiäis. Mut mistä mä rahaa saisin. Äidiltä saan n. 4 mk per kuukausi!  Ei pääsisi kerran kuussakaan tanssimaan! Nyt mä kyllä sain äidiltä 6 mk. Poikkeustapaus!

 

18.7. -64

Tänään ei ole tansseja, kun on rukouslauantai.

 

19.7. -64

Tänään on Vehmassalmella tanssit, Seppo Hakala yht. E on siellä.

Radio Luxembourgista taitaa nyt klo 23 tulla Top Twenty, taidan kuunnella sitä.

 

25.7. -64

E oli tietenkin V-salmella. Siellä on "Laulavat lätsät" Sammy Cuba's (?) sextet.

 

26.7. -64

V-salmella olisi ollut Tähtishow, Dario Campeotto, Henry Theel, Hit Makers ym. Mutta Kaa ei tullut, ja me mentiin sitten Vinkkilään käveleen. Mä luulin ettei E+M mene, mut sitt ne meni kuitenkin, mäkin olisin mennyt jos mä olisin tiennyt että ne menee.

Me käveltiin sitten V:lässä. Sitten meille tuli yhtäkkiä mieleen, että lähdetään mopoilla ajelemaan. Me lähdettiin sitten vähän ennen 1/2 10:tä illalla. Menimme ensin Korvensuuhun ja Hietamäen asemalle. Sieltä emme meinanneet päästä lähtemään, kesti ainakin puoli tuntia ennen kuin Kaan mopo lähti käyntiin. Sitten menimme sitä asfalttitietä pitkin Vehmassalmelle. Kuuntelimme siellä Rautilan sillalla musiikkia. Sitten Kaan mopo ei taaskaan lähtenyt käymään. Siihen tuli seitsemän T-salolaista poikaa. Kaan mopo lähti käymään, mutta sitten se taas sammui. Minä koetin hinata Kaata narulla, mutta ei siitä mitään tullut. Kesti kauan , ennenkuin pääsimme lähtemään, ne pojat nimittäin hinasivat Kaan mopon kotiin.

 

1.8. -64

E on V-salmella. Siellä on Ronnie Kranckin ork, siinä on mm. Lill-Jörgen Petersen + Pentti Lasanen.

Olimme saunassa, of course.

 

6.8. -64 klo 4.10 yöllä.

 

Kuuntelen nyt radiota, kun heräsin 4:ltä ja minua halutti ruveta kuuntelemaan. Kuuntelen jotain showta The voice of Americasta, coming from Washington. Se on Breakfast-show, joka nyt tulee. Mahtaako siellä olla aamiaisaika nyt? Voi olla, mitä ne muuten tuollaista showta lähettäisivät. Mahtoiko se äsken sanoa sen radion osoitteen, olisi ollut kiva kirjoittaa. Mun haluttais kuunnella tota kauan, mut taitais täytyä nukkuakin, mut ei vielä kai sentään.

Sama päivä, klo 14.38 Istun tässä radioni ääressä taas. Nyt kuuntelen Suomen asemaa. Äsken Lasse Mårtenson lauloi "Hello Dolly". Se on hieno!

Vehmassalmella on ensi lauantaina Jan Rohde and The Adventurers sekä Rauni Suomisen tangoyhtye. Tanssit kestävät 20 - 02:teen. Sinne tulee varmasti paljon ihmisiä. Minunkin haluttais mennä, mutta en mä sitten mene, jollei Kaakaan mene. Liputkin maksavat vain 3 mk.

Ei Suosikkia ollut osuuskaupassa vieläkään. Toivottavasti huomenna jo tulee!

Tänään tulee 8 kärjessä. Kiva.

 

 8. 8. -64

Olin V R:n luona sanomassa, että tulen V-salmelle. Kaa ei tullut, hän sanoi että kun se maksaa niin paljon niin ei hän viitti. Kyl siin on kans nuuka! Olkoon vaan. Menimme Erkin linja-autossa. Tanssit alkoivat klo 20. En ollut ollenkaan siellä lavan lähellä, että olisin nähnyt niitä Adventurersia. Siellä kun oli niin paljon ihmisiä. Jan Rohde oli aika kiva. Se hyppäsi sinne kattoon yhdelle orrelle laulamaan. Siellä V-salmella oli myös Rauno Suomisen laulava tangoyhtye.

 

 

Liisan päiväkirjaansa liimaamat lehtileikkeet ovat vuodelta 1963 ja kertovat massiivisesta markkinointikampanjasta joka edelsi lavan avaamista