Seija Suvannon os. Niittynen, päiväkirja kertoo seuraavaa:

 

Lauantai 3.8.1968

 

Minulla oli alun perin tarkoitus tehdä tästä ensimmäisestä kirjoituksesta oikein kivan ja hauskan, kun tänään oli Vehmikselläkin Danny-show, mutta tästä tarinasta tulikin hyvin kyynelein höystetty ja surullinen. Miksi?!

Se selviää seuraavasta; mitä tapahtui Vehmassalmella! Menin sinne linjurissa, joka oli aivan tupaten täynnä.

Siinä oli ER:kin, jolla oli vihreä pusero. Ostimme liput, MK ja minä, jotka maksoi 5 mk.

Koko alkuiltakin tuntui jotenkin

kummalliselta ja erilaiselta kuin

ennen. Se varmasti enteili tulevaa

onnettomuutta!

Kun menimme sisään soitti siellä Islanders, jossa olivat vanhat tutut: Timppa Lindström ja Kaj Westerlund, sekä urkuristi Seppo Hovi, saksofonisti Pekka Pöyry ja rumpali Kurt ”Kurre” Mattson.

Sitten kuulutettiin, että varsinainen show alkaa vasta klo 23.00.

Kiertelimme siellä ympäriinsä. JR:kin on taas Vehmaalla ja oli siellä’kin, mutta en ehdi kertoa siitä nyt!

Vasemmalla

Seija Niittynen paviljongin

parkkipaikalla kesällä 1970

 

 

 

 

Oikealla Seija sekä

Merja Holmevaara,

myöh. Andersson

Vehmassalmen sillalla

Kun kello oli 23.00 alkoi yleisöä kertyä sinne lavan viereen ja minäkin ryntäsin sinne. En kuitenkaan päässyt kovin lähelle.

Ensin esiintyi Jyrki Hämäläinen. Sen jälkeen Ulla ja Tiina, jotka lauloi muutaman laulun. Sitten esiintyivät vuoron perään Irina Milan, Anja ja Anneli Koivisto, Jyrki, Kirka Babitsin ja Kari Åkbergkin.

Sitten tulivat lavalle Anja ja Anneli, kaksi muuta tanssityttöä, Ulla ja Tiina ja,- DANNY!

Danny lauloi erään terävän rock´n roll kappaleen. Sen jälkeen ”Delilah” ja sitten ”Tuuliviirin”.

 

Sitten Danny alkoi puhua ja sen äänikin oli vielä ihan lakossa.

Dannylla oli siniset farmarit ja musta nahkatakki.

Danny ei ehtinyt sanomaan muuta kuin nämä lauseet:”Tervetuloa seuraamaan Rock Side Storya. Olen hyvin iloinen, että teitä on saapunut tänne näin paljon(4700).

Erityisesti minua lämmittää se, että….” PAM!!!

En tajunnut muuta kuin kauhean, niin kauhean pamauksen, jollaista en koskaan ole kuullut ja jonkin pallomaisen leiskahduksen.

 

Kaikki oli mustaa ympärilläni, mutta yhtäkkiä kuitenkin näin, kuinka sieltä ylhäältä lenteli sellaisia tähtimäisiä kipinöitä vaikka kuinka paljon ja kuului hirveä rätinä!

Sitten näin kauempaa, jonne heti juoksin, kun kykenin, kuinka siellä lavan päällä jotakin syttyi ilmiliekkiin ja vähän ajan päästä siellä roihusi iso valkea.

Samassa kuulin paloauton äänen. Niitä tuli useita, ainakin neljä.

Dannyn hengästynyt ääni kuului jostakin kovaäänisestä:”Valitettavasti joudumme lopettamaan tältä illalta tähän, tai ainakin pyydämme yleisöä poistumaan rakennuksesta sortumavaaran johdosta!”

Yritin mielessäni ajatella, mitä oli tapahtunut ja päädyin siihen, että eräs niiden kovaäänisistä oli räjähtänyt ja aiheuttanut oikosulun, koska rummutkin olivat aivan hajalla.

En muistanut kertoa, että en vielä tällöinkään kuullut oikeanpuoleisella korvalla mitään.

Kun sitten istuin linjurissa ajautui toiseen korvaani sellaisia kauheita huhuja, että joku kuoli, joku oli puoliksi palanut ja joltakin olivat silmät menneet.

Sitten paloi vielä yksi linja-auto ja liikennekin ohjattiin kiertotietä!

Mikä kauhea ilta!

 

Sunnuntai 4. 8.1968

 

Minä kuulin vielä, että se oli Kurre, se rumpali, jolta ne silmät menivät ja eräältä tanssitytöltä paloi selkä, toiselta peruukki ja autonkuljettajalta paloi selkä.

M kertoi, kun me tulimme ulos linjurista, että sinne baarin puolelle oli tuotu eräs poika, jolla oli silmät täynnä verta!

Nyt, kun kirjoitan tätä, on sunnuntai ja tänään on pitkin päivää radiossa ja tv:ssä mainittu siitä räjähdyksestä, joka sattui n. klo 24.00.

Minun korvani humisevat vielä yhtä mittaa ja viluttaa ja on hirveän huono olo, se on kai sellaista shokin tapaista oiretta. Mutta kyllä se oli kauheaa!

En ensin edes pystynyt tajuamaan, että se todella oli totta, mutta vähitellen täytyi uskoa, kun paloautot tuli ja muutenkin.

Minä en pysty ollenkaan saamaan järkeeni, että se Kurre, joka ihan juuri, minuutti sitten nauroi ja hullutteli rummuillaan ja katseli yleisöä, tulee ehkä koko loppuikänsä olemaan sokea.

Vaikka Kurre on minulle aivan vieras, niin minusta tuntuu nyt, kuin olisin tuntenut hänet jo monia vuosia!

kuuntelin ”Listaa” ja Matti Paalosmaa sanoi, että täältä Vehmaalta oli joku mies soittanut ja kertonut siitä Vehmassalmen räjähdyksestä ja että Danny oli sairaalassa(mikä muuten oli väärä tieto) ja rumpali on loukkaantunut vielä vaikeammin.

 

31.8.1968

 

”Monalisa”, jonka ostin kertoi seuraavaa: ”Kurre Mattson pääsi pois sairaalasta, eikä näöstä ole enää huolta; silmät ovat kunnossa. Kasvotkin palaavat ennalleen vähitellen, kun räjähdyksen aiheuttama paine haihtuu.”

Ihanaa!!! Kurre näkee!!!

Kuusitoistavuotias Ritva Degerlund os. Jalava, kirjoitti ulkomailla olleelle sisarelleen Marjalle elokuussa 1968 kirjeen, jossa hän kuvaili tapahtunaa näin

Ciao ciao Systeri-rakas!  Mikset sä kultapieni ollu Wehmiksellä  Rock Side Storyssa!!! Oli karmee ilta!!

 

- - - Mutta sitten tapahtui kaikkein kamalin! Show oli hyvässä alussa. Dannykin oli jo laulanut muutaman laulun. Seuraavaksi piti ilmeisesti tulla se "For your love"-kohta, kun kuului KARMEE pamaus, seinät ja lattia vapisi vaan. Kansa rupes ryntään ulos. Me kun ollaan niin järkeviä (ÖHÖM) seistiin siellä penkillä ja katottiin, kun rummut palo roihuna siellä lavalla. Katossa oli reikä ja se seinä sieltä takaa rikki. Islanders + muut show-ihmiset sai kyllä UHKAAVALTA näyttäneen tulipalon sammumaan, vaikka Vehmaan VPK (MEIDÄN ISÄKIN) olikin nopeasti paikalla!!!

 

Se oli se Dannyn savu-juttu kun räjähti vähän odotettua kovemmin. Kaikista kauhein juttu on se, että KURRE oli ihan siinä vieressä ja sillä meni rummunsirpaleita silmään. Juteltiin, että siltä menis kokonaan näkö, mutta ilmeisesti siltä meni vain toisesta silmästä. 7 ihmistä vietiin sairaalaan, vakavimmin loukkasi KURRE. Rikospoliisi tutkii asiaa!

Vakka-Suomi (=Vakka-Suomen Sanomat) sanoo, että kaiken epäillään saaneen alkunsa erehdyksessä väärin sekoitetusta magnesium- ja teatterisavujauheen sekoituksesta, jonka on tehnyt eräs kemian ylioppilas Hesassa.

Danny-shown vahinkojen suuruus n. 40.000, Wehmassalmen korjaus 5.000!! (Vakuutus korvaa) Mutta säästyttiin ihmishengiltä, mikä on kuulemma IHME

 

- - -Sitä paitsi Kajdelta (Westerlund) varastettiin kitara siinä sotkussa ja joltain muulta

300 mk rahaa!!!

Mä leikkaan joka lehdestä kaikki jutut ja säilytän ne sulle! Hesasta asti siellä kävi lehtimiehiä sunnuntaina. SAIPA WEHMASSALMI MAINOSTA!!!!

Muuten Danny-show on 31.8. Linnuksella. Sinne; mä haluun nähdä sen loppuun! Ne joutuu kyllä luopuun siitä magnesiumista!

No, tämä Wehmassalmesta!


- - -  Wehmiksellä oli paljon IRK-IRK-ihania kundeja lauantaina, mut kun ne hilut loppus kesken (hiukka yli 12)!

 

- - -Two o'clock, three o'clock four o'-clock, five o'clock, every time I miss you

t. Itikkainen